Всесвіт та планети

Вперше наса розгледіло, як від астероїда відколюються фрагменти

Астероїд Бенну. (Зображення: NASA)вперше НАСА змогла спостерігати за пропливаючим повз астероїдом, який залишає за собою слід з уламків.Космічний апарат НАСА OSIRIS-REx, який був відправлений для спостереження за астероїдом Бенну, виявив, що той регулярно скидає частинки, камені та інші частини себе, згідно серії досліджень, опублікованих в Journal of Geophysical Research: Planets.

Це перший крупний план викиду астероїда, який дає вченим безпрецедентний вид на космічну скелю, що мчить по небу.Згідно з прес-релізом НАСА, вчені виявили потік каменів і уламків майже випадково. Провідний автор і планетолог Карл Хергенротер з Університету Арізони уважно вивчав зображення сузір’їв, які OSIRIS-REx використовує для орієнтації, коли помітив, що на зображеннях виявилися сотні додаткових зірок.

Придивившись, він зрозумів, що це слід від Бенну.Подія викиду великих частинок, що спостерігається 6 січня 2019 року о 20:56 UTC. (Вгорі) розсіяне світло в полі було видалено за допомогою маскування нерізкості.

(Внизу) гібридне зображення, що об’єднує ту ж 5-секундну експозицію, що і на верхній панелі, щоб показати частинки, але без нерізкого маскування, і коротку 0,0014-секундну експозицію для відображення ненасиченої поверхні Бенну. Два зображення мають час початку, розділений ~ 7 с. (зображення: Hergenrother et al.

, 2020) «я дивився на зоряні візерунки на цих зображеннях і думав: «Ага, я не пам’ятаю це зоряне скупчення», – розповів Хергенротер в прес-релізі. “Я помітив це тільки тому, що на зображенні було 200 світлових точок, в тій частині неба, де повинно було бути тільки 10 зірок. Більше того, це виглядало як насичена частина неба».

При цьому НАСА впевнене, що OSIRIS-REx все ще в безпеці, незважаючи на близькість до астероїда, що руйнується. Причина, чому вчені ніколи раніше не помічали масштаб викиду, полягає в тому, що більшість фрагментів занадто малі, щоб їх можна було побачити з землі.«Щоб дати вам уявлення, всі ті 200 частинок, які ми спостерігали під час першої події після прибуття [OSIRIS-REx], вмістяться на плитці розміром 4 x 4 дюйма», – додав Хергенротер.
“Той факт, що ми навіть можемо їх бачити, свідчить про можливості наших камер».

Related posts

Leave a Comment